Muistamon keskusteluillassa nostetaan esille viipurilainen Lahti

Missä sijaitsi Lahdessa niin sanottu Pikku-Viipuri? Millainen on Starckjohannin-rakennuksen historia?  

Kuva: Pekka Kyytinen 1944, kansantieteen kuvakokoelma, Museovirasto

Muistamon toisessa keskusteluillassa ollaan tiiviisti Lahdessa ja Päijät-Hämeessä, kun esille nostetaan Lahden Pikku-Viipuri. Asuinalueita, jonne asettui tavallista enemmän evakoita, on Päijät-Hämeessä monia. Keskitymme tällä kertaa Pikku-Viipurin alueella sijainneeseen Starckjohannin rakennukseen Lahdessa. Alueesta on paikalla keskusteluillassa pohjustamassa tutkija Riitta Niskanen otsikolla Pikku-Viipuri Lahdessa. Muistutuksena myös, että olemme edelleen kiinnostuneita evakoiden esineistöstä ja esineiden tarinoista. Jos sinulla on evakossa alueellemme kulkeutunut esine tai hyvä valokuva evakkomatkalta Lahteen, ota yhteyttä ja kerro tarinasi!  

Keskiössä on tällä kertaa elinpiirin syntyminen Lahteen ja karjalaisuuden näkyminen lahtelaisessa katukuvassa. Millaista uuden elämän aloittaminen oli Lahdessa?  

”Evakkojen elämä on totta kai muotoutunut eläessä. Tyypillistä kuitenkin oli, että Karjalassa naapureina olleet yritettiin sijoittaa naapureiksi myös täällä”, projektitutkija Nea Vallas pohtii.  

”Karjalaisuus näkyy Lahdessa edelleen, vaikkemme usein sitä tiedostakaan. Haluaisimme tulevassa keskusteluillassa puhua siitä, mitä rakennetun ympäristön taustalla on ja miten elämä uudelleenrakennettiin”, museoamanuenssi Sini Ojala kertoo.  

Perillä-keskusteluiltojen sarjan toinen ilta Elämää evakossa, järjestetään to 27.4 klo 17-19 Radio- ja tv-museo Mastolassa, osoitteessa Radiomäenkatu 37. Lisäksi keskusteluilta striimataan Lahden museoiden YouTube-kanavalle.  

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan ja kuulolle! 

Muistamo on Historiallisen museon osallistavan työn koti, jonka kautta rakennamme pieniä näyttelyosia vuonna 2024 aukeavaan upeaan ja eloisaan perusnäyttelyyn. Evakkoutta ja päijäthämäläistä toiseutta koskeva näyttely tullaan näkemään Historiallisella museolla kesällä 2024. Aiemmin olemme Muistamossa tuottaneet yhteistyöprojekteja Mainiemen sahasta ja Albert Th. Böökin valokuvista Padasjoella, sekä Salpakankaan kuntakeskuksen kohtalosta Hollolassa.    

***   

Lisätietoja:   

lahdenhistoriallinen.fi/muistamo tai @lahdenhistoriallinen   

Museoamanuenssi Sini Ojala    p. +358 44 0187026   sini.ojala@lahti.fi   

Projektitutkija Nea Vallas   p. +358 44 4826584   nea.vallas@lahti.fi