Aurinkolinna
Valokuvanäyttely johdattaa kävijän Nastolan Aurinkolinnan vaiheikkaaseen historiaan rakennuksen 100-vuotisjuhlavuonna.
Nastolan kirkonkylällä sijaitseva Aurinkolinna rakennettiin alun perin Pohjolan suurimmaksi lastenparantolaksi, jossa ainutlaatuinen aurinkoarkkitehtuuri tuki toipumista luu- ja niveltuberkuloosista. Vuosikymmenten saatossa se on toiminut sotasairaalana, kehitysvammaisten hoitokotina ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena, kunnes se rapistui ja jäi tyhjilleen odottamaan kohtaloaan. Lopulta linna pelastettiin ja palautettiin entiseen loistoonsa yhteisöllisenä asuinrakennuksena.
Näyttelyn teemana on yhteisöllisyys, joka näkyy eri muodoissa rakennuksen historiassa. Näyttely ei ole ainoastaan aikamatka menneisyyteen, sillä linnan historiallinen muisti kutsuu pohtimaan erityisesti kodin, perheen ja yhteisön merkitystä myös nykypäivänä. Huolimatta moninaisista käyttötarkoituksistaan on linna toiminut aina kotina seiniensä suojassa asuville; parantolan lapset ja henkilökunta muodostivat omanlaisensa perheen, hoitokodissa elettiin yhdessä vuosikymmenestä toiseen, ja turvapaikanhakijoiden keskuudessa syntyi odottamattomia ystävyyksiä yli kieli- ja kulttuurirajojen.
Näyttelyyn vuosisadan varrelta valikoidut valokuvat kuljettavat kävijää halki aikakausien tukenaan parantola-aikaiset arkkitehtipiirustukset, esineistö, runous ja kaitafilmi. Näyttelyn kuratoi Aurinkolinnan historian tuntija ja nykyinen asukas Matti Pietilä, joka on myös vastannut rakennuksen vuonna 2012 alkaneesta saneeraustyöstä. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Pietilän kirjoittama 100-vuotishistoriikki Aurinkolinnan tuhat tarinaa.