Asehuone
Kolmanteen kerrokseen sijoittuvassa pysyvässä ”Asehuone” -näyttelyssä on esillä runsaasti eri aikakausien aseita sapeleista käsiaseisiin. Lahden Historiallisen museon asekokoelma on syntynyt muun kokoelmahankinnan myötä. Kokoelmassa on monen ikäisiä ja tyyppisiä aseita. Erityisen kattava kokoelma on 1700-luvulta eteenpäin ajoittuvien aseiden osalta.
Asekokoelma jakautuu osakokoelmiin
Klaus Holman muistokokoelman aseet
Holman antiikkia harrastaneen diplomaattiperheen antiikkiesinekokoelma sisältää taide- ja käyttöesineiden lisäksi sotilasteräaseita ja suojavarusteita 1400–1700-luvuilta.
Viipurin historiallisen museon kokoelman aseet
Lahteen talletettu kokoelma on monipuolinen myös aseiden osalta. Aseita liitettiin Viipurin museon kokoelmiin mm. kansatieteellisiltä keruumatkoilta ja lahjoituksina. Venäjän ja rannikkokaupan vaikutus on nähtävissä itäisten ja itämaisten aseiden määrässä.
Lahden Historiallisen museon aseet
Kokoelma muodostuu muun muassa sotaveteraaneilta ja muilta yksityishenkilöiltä tulleista lahjoituksista. Se sisältää eri aikakausien aseita Päijät-Hämeen alueelta tehdyistä maalöydöistä vielä käytössä oleviin sotilasaseisiin.
Lisäksi Lahden Historiallisessa museossa on pieni Sotamuseon asetalletus.
Mitä aseet kertovat meille?
Ase kuvastaa valmistushetkensä ja sen valmistaneen sepän insinööritaitoa – sekä sitä käyttäneen yhteisön tai kansakunnan tarpeita, luonnetta ja poliittista tilaa. Historiallisen museon asekokoelma kuvaa laajasti Hämeessä sotaväellä, suojeluskuntajärjestöllä ja viranomaisilla käytössä ollutta kalustoa. Kokoelma sisältää myös joitakin koriste-esineiksi tarkoitettuja aseita, kuten persialaiset kiväärit ja miekat. Näytteillä on lisäksi luonteensa tai kuntonsa puolesta erityisen huomionarvoisia aseita. Näistä mainittakoon japanilainen katana-tyyppinen miekka, joka on tunnettu myös samuraimiekkana, erittäin hyväkuntoinen Mannlichter 1895 -kivääri, Mauser m/96 -pistooli sekä I-sarjan Lahti L-35 -pistooli.