Ruokailuryhmät

  • Ruokailuryhmä Anjala.Kysymys:
    Ostin kesäkuussa yhdeltä rouvalta ruokailukalusteen. Siihen kuuluu jatkettava ruokapöytä, neljä pientä ja yksi käsinojallinen tuoli.

    Jatko-osia pöytään löytyy kannen alla jopa kolme kappaletta, joten pöydän saa jatkettua n. 190 cm pitkäksi. Kalusteet ovat todella hyväkuntoiset ja tukevat, pientä kulumaa vaan, ei kolhuja.

    Rouva kertoi asuneensa myös Lahdessa, ehkä ne siihen aikoihin on hankittu sinne.

    Tuolien istuinosat ovat pehmustetut, ja siihen hän on ajan saatossa kerran vaihtanut kankaan. Minua ihan mielenkiinnosta kyselen, että minä vuonna tätä settiä on tehty ja onko tällä jotain nimeä tai työnumeroa. Tämä tieto helpottaisi, jos alkaisi metsästää lisää tuoleja tälle pöydälle.

    Vastaus:

    Kalusto on Olli Borgin vuonna 1965 Askolle suunnittelema Anjala. Se oli ainakin joiltain osiltaan tuotannossa vielä 1970-luvun lopulla.

    Kaluston syntyyn liittyy seuraava tarina: Askolla oli pantu 1960-luvun puolivälissä merkille, että tyylihuonekalujen modernisoiduille malleille on markkinoilla tilaus. Askolla oli mallistossa lisenssillä ruotsalainen malli, joka haluttiin korvata omalla mallilla. Tuotekehitysryhmä pyysi Olli Borgia suunnittelemaan kustavilaistyylisen, modernin kaluston.

    Olli Borg ei ollut halukas semmoista suunnittelemaan, mutta taipui painostuksen alla. ”Kostoksi” hän nimesi kaluston Anjalaksi Anjalan liiton mukaan (kapina Kustaa III vastaan). Lisätietoa kalustosta on oheisessa, Erkki Kaarivuon 5.5.1965 laatimassa selvityksessä.

    Ruokailuryhmä Anjala.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Ruokailuryhmä Camilla ja Kalastajatorppa.Kysymys:
    Olisin kysellyt tästä ruokailuryhmästä, kuinka vanha tämä on? En löytänyt mistään tietoa Camilla nimisestä pöydästä. Tuolit näyttävät Kalastajatorppa tuoleilta?

    Vastaus:

    Molemmat ovat Olli Borgin suunnittelemia. Ruokapöytä Camilla (mallinumero 10028) on vuodelta 1968. Tuoli on tosiaan Kalastajatorppa (nro 08024) ja se on vuodelta 1966. Molemmat olivat tuotannossa vielä 1970-luvulla ja usein niitä näkee esitellyn kuvastoissa yhdessä.

    Ruokailuryhmä Camilla ja Kalastajatorppa.

  • Tuoli Fanett 65 T.Pöytä.Tuoli Fanett leima.
    Etiketti.Kysymys:
    Sain äidinperintöä Fanett-tuoleja ja niiden kanssa käytetyn pöydän. Olen etsinyt netistä tietoa ja näyttäisi siltä, että tuolit ovat aitoja. Pöydän jalat näyttäisivät samalta kuin tuolien jalat. Pöydässä on jatkopala, mutta alapuolella on vain lappu, jossa lukee: kontrollerat 7. Olisin iloinen, jos voisit kertoa näistä kalusteista tietoa mm. ovatko tuolit Askon valmistuttamia ja mikä pöytä mahtaa olla. Pöytäryhmä on ollut lapsuudenkodissani muistaakseni 70-luvun alusta lähtien.

    Vastaus:

    Ensimmäiseksi tuolissa kiinnittyy huomio siihen, että sen selustassa on seitsemän pinnaa. Se poikkeaa perinteisestä Fanett-tuolista, jossa pinnoja on yksi vähemmän. Ilmari Tapiovaara suunnitteli kuusipinnaisen Fanett-tuolin ruotsalaiselle Edsbyn tehtaalle 1950-luvun alussa. Meillä Suomessa Asko valmisti lisenssillä kyseistä tuolia vuodesta 1955 vuoteen 1966 asti.

    Seitsenpinnainen Fanett 65 T –tuoli puolestaan on Edsbyn tehtaan muunnos aiemmasta Fanett-tuolista. Fanett 65 T ei siis ole Tapiovaaran itsensä suunnittelema. Askon mallistossa Fanett 65 T -tuolia ei ole ollut.

    Myös pöytä saattaa olla ruotsalaista tekoa, etenkin jos se on hankittu samassa yhteydessä kuin tuolit.

  • Ruokailuryhmä Jalo.Kysymys:
    Meillä on Askon jatkettava ruokapöytä tuoleineen ja kaksi senkkiä, jotka kuuluvat koristeista ja tyylistä päätellen samaan sarjaan. Miltähän vuosikymmeneltä kalusteet ovat ja kenen suunnittelemia?

    Vastaus:

    Kalusto on Harald Honkasen vuonna 1941 Askolle suunnittelema ruokahuoneenkalusto Jalo, nro 292. Kalustoon on kuulunut astiakaappi, liinavaatekaappi, ruokapöytä ja pikkutuoleja, joita on ollut kahta eri mallia: verhoiltuja ja verhoilemattomia.

    Ruokailuryhmä Jalo.

    Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

  • Pöytäryhmä Oluttupa.Kysymys:
    Tiedän kyseessä olevan pöytäryhmän olevan Askon tuotantoa, mutta en löydä sarjalle nimeä enkä tiedä milloin se on ollut tuotannossa. Vastausta mielenkiinnolla odottaen.

    Vastaus:

    Pöytäryhmä on nimeltään Oluttupa ja tuotantoon se otettiin vuonna 1967. Suunnittelija ei ole tiedossa. Näyttää siltä, että kuvastolehdessä esitellyt tuolit 08030 ja 08032 poistuivat mallistosta jo muutaman vuoden kuluttua, mutta keskellä esitelty tuoli nro 08031 sekä pöydät pysyivät pidempään tuotannossa. Tuoli nro 08031 oli vielä Askon vuoden 1976 mallistovihkosessa, mutta ei enää seuraavana vuonna. Myös pöydät olivat tässä vaiheessa poistuneet mallistosta.

    Pöydistä oli kolme eri variaatiota: yksi oli neliön muotoisella kannella (nro 18623, 70 x 70 cm) ja lisäksi oli kaksi pyöreää pöytää (nro 18624 halkaisija 70 cm ja kookkaampi pöytä nro 18625 halkaisija 120 cm).

    Pöytäryhmä Oluttupa.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Ruokailuryhmä Palermo.Kysymys:
    Mitä osaatte kertoa ruokailuryhmästäni, joka on ostettu Askosta joskus 1980-luvun alkupuolella?

    Vastaus:

    Ruokailuryhmän tuolit on suunnitellut Esko Pajamies vuonna 1966 (tuotenumero 01023). Sitten tuolia vähän muutettiin vuonna 1971 ja sen tuotenumeroksi tuli 01049. Teidän tuolinne on tätä muutettua tyyppiä. Ryhmää myytiin koko 1970-luvun tuotenimellä Palermo. Palermo sarjaan kuuluu myös Esko Pajamiehen suunnittelema kaappi. Hän suunnitteli ensin vuonna 1967 Palermo-kaapin tuotenumerolla 20010, sitä myytiin vuoteen 1971. Vuonna 1971 kaappia vähän muutettiin ja sen tuotenumeroksi tuli 20013. Tämän kaapin tuotanto lopetettiin vuonna 1979.

    Ruokailuryhmä Palermo.Ruokailuryhmä Palermo.Ruokailuryhmä Palermo.

    Klikkaa kuvat suuremmaksi.

  • Ruokailuryhmä Vincent.Ruokailuryhmä Vincent.

    Kysymys:
    Olen vähän aikaa sitten saanut haltuuni ruokailuryhmän, josta puuttuu kaksi tuolia. Olisiko teillä tietoa mikä kyseinen ruokaryhmäni on? Olisiko tietoa minkä arvoinen ryhmä on nykypäivänä? Vai onko siinä enemmän tunnearvoa kuin rahallista arvoa? Ruokailuryhmä on erinomaisessa kunnossa. Olisi kiva saada edes jonkinlaista tietoa, että mikä kyseinen ryhmä olisi ja että mistä mahtaisi löytyä 2 samanlaista tuolia, vai löytyykö mistään. Samalla kiinnostaisi, että minkä ikäinen ryhmä on?

    Vastaus:

    Ruokailuryhmä on Askon 1990-luvun tuotantoa. Vincent-nimellä myydyn kaluston on suunnitellut Markku Karjunen. Se löytyy Askon vuoden 1994-97 kuvastoista. Kaluste on valmistettu koivusta ja sitä on saanut läpinäkyvällä lakalla käsiteltynä tai kuten kalusteenne on kirsikan väriseksi petsattuna. Kirsikkapuun sävy oli hyvin suosittu kalusteväri 1990-luvun alkupuolella.

    Ruokailuryhmä Vincent.

    Museo ei ota kantaa kaluston nykyhintaan, mutta vuonna 1994 pöydän on saanut 2995 markalla ja tuolin 949 markalla, kun 1996 pöydästä on saanut pulittaa 3495 markkaa ja tuolista 1295 markkaa. Ikävä kyllä en osaa sanoa, mistä tuoleja löytyisi, mutta nyt kun on tiedossa tuolien kauppanimi, ehkä etsiminen vähän helpottuisi.

  • Pöytäryhmä. Kysymys:
    Oheinen pöytäryhmä askarruttaa. Leimoja tai muitakaan merkintöjä ei löydy. Pöydän mitat ovat kansi 10×110 ja korkeus 74 cm. Kansilevy on koivua ja päällystetty mustalla linoleumilla kummaltakin puolelta eli sekä ylhäältä että alhaalta, mutta toisin kuin esim. Tapiovaaran pöydässä 3012 jatkopaloja ole. Alalistan muotoilu on lähellä Tapiovaaran pöytää ja jalkojen muotokin on sinne päin. Onko tämä muunnelma Askolla, jonkun muun suunnittelema tai kokonaan muiden valmistajien aikaansaannosta?

    Entäpä pinnatuolit? Ovatko Askolta vai keneltä?

    Vastaus:

    On totta, että pöytä muistuttaa Tapiovaaran vuonna 1957 suunnittelemaa ruokapöytää nro 3012. En kuitenkaan löytänyt Askon arkistosta pöytää, joka olisi samantyyppinen, mutta ilman jatkopalaa. Tämän perusteella näyttäisi, ettei pöytä ole Askon tuotantoa. Silloin se voisi olla melkein minkä tahansa kotimaisen valmistajan pöytä tältä ajalta. Mitä tulee kannen alalistan muotoiluun, niin muutamassa muussa Askon pöydässä on samantyyppistä muotoilua, myös muilla valmistajilla. Sitä voisi kai pitää ajalle tyypillisenä muotipiirteenä.

    Mitä tulee pinnatuoleihin, niin Askolta ei tällaista mallia löydy. Alla Askon valmistamia pinnatuoleja.

    Tuoli Fanett.

    Tuoli Fanett, nro 2022, suunnitellut Ilmari Tapiovaara, Asko valmisti tuolia vuodesta 1955.

    Tuoli Pirjo.

    Tuoli Pirjo, nro 2040, suunnitellut Aulis Leinonen vuonna 1960.

    Tuoli Tippe.

    Tuoli Tippe, nro 2047 (01004), Tanu Toiviaisen muunnos tanskalaisesta mallista, vuodelta 1962.

    Tuoli Alton.

    Tuoli Alton nro 2053 (01008), suunnitellut Olli Borg 1964.

    Tuoli Pelimanni.

    Tuoli Pelimanni, nro 01019, suunnitellut Ilmari Tapiovaara 1957.

    Tuoli Sara.

    Tuoli Sara (Sari), nro 01021, otettu tuotantoon vuonna 1967, suunnittelijaa ei mainita.

    Tuoli Tero.

    Tuoli Tero nro 01076, vuodelta 1976, suunnittelijaa ei mainita.

    Pinnatuolit Tero ja Terhi tulivat Askolla tuotantoon Sara-tuolin jälkeen. Piirustusten perusteella nähdään, että vaikka mallit ovat samantyyppisiä on niissä selkeitä eroja. Askon kuvastossa Tero ja Terhi –tuolit kuitenkin esiteltiin käyttäen vanhaa, Sara-tuolin kuvaa, vain nimi on vaihdettu.

    Tuoli Terhi.

    Tuoli Terhi, nro 01085 (0284026), vuodelta 1978, suunnittelijaa ei mainita.