Keinutuolit ja nojatuolit

Keinutuolit

  • Keinutuoli nro 2504.Kysymys:
    Olemme mieltyneet Askon 50-, 60-, ja 70-luvun kalusteisiin ja niitä onkin kertynyt kotiimme. Kuvassa on matala keinutuoli. Onko kyseessä Askon tuote ja jos, niin kuka mahtaa olla suunnittelija? Olisi myös kiva tietää, milloin tuoli on ollut tuotannossa? Mitään merkintöjä en ole tuolista löytänyt.

    Vastaus:
    Keinutuoli on Ilmari Lappalaisen vuonna 1956 suunnittelema keinu nro 2504. Arkistoista ei valitettavasti selviä, miten pitkään tuoli oli tuotannossa.

  • Keinutuoli Eveliina.Kysymys:
    Yritin googlata omistamastani keinutuolista tietoja, mutta en löytänyt sen suunnittelijaa tai valmistusvuotta. Pohjassa on Askon tarra. Keinutuoli on ostettu pari vuotta sitten kirpputorilta.

    Vastaus:
    Kyseessä on Olli Borgin vuonna 1964 Askolle suunnittelema keinutuoli Eveliina nro 2513.
    Keinutuoli Eveliina.
    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Keinutuoli Prima Ballerina.Kysymys:
    Entisöin vanhaa keinutuolia. Osaatko kertoa siitä jotain
    Vastaus: 
    Keinutuoli on Esko Pajamiehen Askolle vuonna 1962 suunnittelema Prima Ballerina nro 2511.

Nojatuolit

  • Nojatuoli nro 207.Kysymys:
    Kiva jos saisin jotain tietoa tuolistani. Pohjassa on Askon leima.

    Vastaus:

    Kyseessä on tuoli nro 207, suunnittelija ei ole tiedossa. Lyhyesti sanottuna: tuoli on tullut mallistoon 1930-luvun alussa, ollut pois tuotannosta 1930-luvun lopulla ja otettu uudelleen – lyhyeksi ajaksi – tuotantoon vuonna 1947.

    Nojatuoli 207.

    Selvitin tuolin historiaa Askon hinnastojen perusteella, sillä kuvastoista tuolia en löytänyt. Vuoden 1931 hinnastossa on mainittu lepotuoli nro 207 kuin myös sohva nro 207. Vuoden 1938 hinnastossa mallia 207 ei enää ole. Ilmeisesti lepotuoli ja sohva ovat jääneet pois mallistosta, mutta lepotuoli on otettu uudelleen tuotantoon 1940-luvun jälkipuoliskolla.

    Tästä kertoo se, että se löytyy vuoden 1947 hinnastosta, mutta ei kuitenkaan enää seuraavan vuoden hinnastosta. Tuolista on tehty huonekalupiirustus, jota ei ole päivätty. Siinä valmistajaksi on merkitty Askon Tehtaat Oy. Nimi otettiin käyttöön vuonna 1940 eli piirustus ajoittuu 1940-luvulle. Voisi kuvitella, että piirustus liittyy tuolin ottamiseen uudelleen valmistukseen. Tuolia on ilmeisesti tässä vaiheessa hieman uudistettu, sillä alaspäin kapenevat sorvatut jalat tulivat meillä muotiin juuri 1940-luvulla.

  • Tuoli nro 1403B.Kysymys:
    Ostin erikoisen tuolin, jossa on Askon leima. Kukahan sen on suunnitellut?

    Vastaus:

    Tuolin malli on peräisin ruotsalaiselta Dux -huonekalutehtaalta. Se otettiin Askolla tuotantoon 13.2.1952 tuotenumerolla 1403 B. Sarjaan kuuluu sohva, matala ja tämä korkeampi lepotuoli.

    Nojatuoli nro 1403B.Nojatuoli nro 1403B.Nojatuoli nro 1403B.

  • Nojatuoli 2400-sarja.Kysymys:
    Minua kiinnostaa tietää, milloin ja kuka on suunnitellut liitteenä olevan tuolin. Olemme päällystäneet ne uudestaan. Alkuperäinen päällyste on ollut todennäköisesti punainen.

    Vastaus:

    Tässä on harvinainen tapaus, että juuri tuota tuolia ei löytynyt Askon arkistosta. Monia vastaavia on piirustuksissa, mutta ei juuri tuota. Joka tapauksessa tuoli on joko 1950-luvun lopusta tai vielä todennäköisemmin 1960-luvun alusta 2400-sarjan tuoli (siis tyyppinumero on 2400-alkuinen). Tuolityyppiä oli monia aivan vastaavia, jotka pienten yksityiskohtien osalta ne eroavat tuolistanne (katso oheiset kuvat).

    Yleisesti ottaen läheskään kaikista teollisesti tuotetuista tuotteista ei suunnittelijaa saada arkistojen avulla selville. Teollisessa tuotannossa suunnittelijan merkitys ei ole ollut sama kuin design-tuotteissa, ja näin ollen suunnittelijaa ei aina ole merkitty tehtaan tuotetietoihin.

    Toisaalta jotkut tuotteet ovat kopioita muiden tehtaiden tuotteista tai muunnoksia aiemmin tuotannossa olleista. Osa tuotteista on tehtaan tuotekehitysryhmän, siis usean henkilön yhteistyön tulosta. Niin saattaa hyvinkin olla myös tämän tuolin kohdalla.

    Jos tuolissa ei olisi Askon leimaa, voisi todeta, että se on jonkun muun tehtaan tuotantoa, sillä samankaltaisia tehtiin eri tehtaissa.

    Nojatuoli 2400-sarja.

    Lisätietoja 2400-sarjasta kuvaa klikkaamalla.

  • Nojatuoli 2400.Nojatuoli Trixa.

    Kysymys:

    Osaatko kertoa kuvissa näkyvistä Askon valmistamista tuoleista lisätietoja? Tuoleja on kahta erilaista (yht. 4 kappaletta). Kaikista tuoleista löytyi takaa Askon piippuleima.

    Vastaus:

    Punainen nojatuoli on Ilmari Lappalaisen Askolle vuonna 1948 suunnittelema tuoli nro 2400. Beiget tuolit ovat Olli Borgin vuonna 1957 Askolle suunnittelemat Trixa-tuolit, nro 2103.

    Nojatuoli 2400.

    Nojatuoli Trixa.

  • Nojatuoli nro 2452.Kysymys:
    Minulle on tullut perintönä tällainen nojatuoli, jonka pohjassa on metallinen ASKO-merkki. Kenen suunnittelema kyseinen tuoli on, ja kuuluuko sarjaan muita huonekaluja? Osaatteko kertoa tuolin ikää, valmistusaikaa, nimeä yms.?

    Vastaus:

    Tuoli on 22.2.1957 Askon tuotantoon hyväksytty, Ilmari Lappalaisen suunnittelema lepotuoli nro 2452. Tuoli on yksittäinen lepotuoli, ei mihinkään sarjaan kuuluva.

    Nojatuoli nro 2452.

    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Nojatuoli Classio.Kysymys: 
    Mahtaisiko Askon arkistoista löytyä mallinimeä ja/tai suunnittelijaa kuvien nojatuoleille. Arvioisin näiden olevan ehkä 1970-luvulta. Laadukkaan oloista nahkaa ja muutenkin, vaikka vähän lastulevyä onkin runkorakenteisiin laitettu. Malli on vahvasti Le Corbusier LC2 henkinen, mutta kuitenkin täysin omansa, ei millään lailla kopio. Itse epäilen suunnittelijaksi Esko Pajamiestä, mutta en ole onnistunut löytämään mitään varmaa tietoa. Tuolien korkeus on noin 68, leveys 84 ja syvyys 80 cm.

    Vastaus: 

    Kyseessä on Askon julkikaluste- ja vientimallistoon kuulunut nojatuoli (mallinumero 8283) Classio-sohvaryhmästä. Malliston suunnittelijasta en löytänyt mainintaa.

    Nojatuoli Classio.

    Classio on ollut tuotannossa noin vuosina 1982-1992. Tämän päättelen siitä, että Classio ilmestyi julkikalustehinnastoon vuonna 1982 (nojatuoli maksoi noin 3000 mk) ja on vielä vuoden 1992 hinnastossa. Vuoden 1993 hinnasto ei ole käytettävissäni, mutta 1994 hinnastossa sitä ei enää ole.

    Nojatuoli Classio.Nojatuoli Classio.Nojatuoli Classio.

     

  • Nojatuoli Continental.Kysymys:
    Minua kiinnostaisi tuolieni valmistusvuosi ja suunnittelija.

    Vastaus:

    Tuoli on Continental nro 04096, jonka Jussi Peippo suunnitteli Askolle vuonna 1967. Se otettiin tuotantoon vuonna vuoden 1968 alussa ja epävirallisen tiedon mukaan se ehti olla tuotannossa vain vuoden.

    Nojatuoli Continental.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Nojatuoli Contra+.Nojatuoli Contra+.Nojatuoli Contra+ Askon leima.

    Kysymys:

    Minulla on kaksi tällaista Askon tuolia. Ovatkohan kuinka vanhoja ja minkä nimisiä?

    Vastaus:

    Tuolisi on osa Esko Pajamiehen suunnittelemaa julkisen tilan kalustesarjaa nimeltään Contra+. Kalustesarja on suunniteltu osin 1973 ja osin 1974 ja on sen jälkeen tullut tuotantoon.

    Nojatuoli Contra+.

  • Nojatuoli Dux Profil Set 4. Kysymys:
    Minulla on kuvassa oleva Askon tuoli. Mitä siitä tiedetään?

    Vastaus:

    Tuoli on Askon ruotsalaisen Dux-tehtaan lisenssillä valmistama Profil Set 4 – keinu/lepotuoli, joka on hyväksytty Askolla tuotantoon 15.1.1962. Tuolin suunnittelija on Folke Ohlsson.

    Nojatuoli Dux Profil Set 4.

    Dux mallistoon kuului 22 nojatuoli- ja sohvatyyppiä, joista osa esitelty alla olevassa luettelossa. Duxit olivat tuotannossa muutamia vuosia 1960-luvun alussa, kunnes Askon omat suunnittelijat suunnittelivat mallistoon vastaavia tuotteita.

    Nojatuoli Dux Profil Set 4.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Nojatuoli ja rahi Emilia.Kysymys:
    Olen unohtanut kalusteiden suunnittelijan – voit varmaan auttaa virkistämään muistiani? Sekä mikä on valmistusvuosi (noin)?

    Vastaus:

    Lepotuolia ja rahia on myyty nimellä Emilia. Tuolissa käytetty kangas näyttäisi olevan Havanna/Twill. Tuolista löytyy paperinen Mestarimerkki-tarra, jonka Asko otti käyttöön vuonna 1993. Siitä löytyy valmistusvuosi eli 1997. Tuoli on vuoden 96/97 kuvastossa ja sen on suunnitellut Hannele Bonsdorff.

    Nojatuoli ja rahi Emilia.

    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Nojatuoli Eve.Nojatuoli Eve.

    Kysymys:

    Löysin kaksi tuolia paikallisesta kierrätyskeskuksesta. Niissä oli hyvin pienet alumiiniset Askon leimat, jollaisia en ole ennen nähnyt.

    Minulle näistä tuli ensimmäiseksi mieleen Tapiovaaran tuotanto. Selasin Tapiovaara-kirjallisuutta, mutta en löytänyt tuolia sieltä enempää kuin internetistäkään.

    Vastaus:

    Tuoli on tosiaan Ilmari Tapiovaaran Askolle vuonna 1960 suunnittelema tuoli nro 2468, jota myytiin Eve –kauppanimellä.

    Tapiovaara oli Askon taiteellisena johtajana vuosina 1938-41. Siirryttyään muualle töihin, hän kuitenkin suunnitteli Askolle vuosikymmenien ajan sekä yksittäisiä messukalusteita että satunnaisia, normaalituotannossa olleita kalusteita tehtaan vakituisen arkkitehtikunnan rinnalla. Eve on esimerkki viimeksi mainitusta.

    Oheisessa piirustuksessa mainitaan, että puuosat ovat koivua ja istuimessa ja selässä on Molto-pren-pehmustus. Asko käytti noin kymmenen vuoden ajan (alkaen 1954) Askolette -tuotenimellä tunnettua vaahtomuovia, jota valmistettiin Askon omassa tehtaassa. Ilmeisesti Askolla haettiin 1960-luvun alussa korvaavia vaahtomuoveja, kuten tätä Molto-preniä. Ajan saatossa Askolette-vaahtomuovi on muuttunut niin hauraaksi, että se ei enää kestä käyttöä vaan hajoaa muruksi.

    Osassa Askon tuotteista oli käytössä 1950-luvulta aivan 1960-luvun alkuun mainitsemanne pienet, kilven muotoiset metallileimat (kuva). Niiden jälkeen ja rinnan niiden käytön kanssa käytettiin saman muotoisia, mutta tarralle painettuja leimoja. Askon pikku-a merkki otettiin käyttöön vuonna 1966.

    Eve-tuolin tuotantomäärät eivät selviä arkistoistamme. Valitettavasti myöskään tuotannossa oloaika ei selviä tämän tuolin osalta. Mutta teollisessa tuotannossa se oli, joten uniikista suunnittelusta ei ole kysymys.

    Nojatuoli Eve.

    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Nojatuoli Hansa, Marlena.Kysymys:
    Ostin ihanan nahkaisen nojatuolin kirpputorilta ja jonka valmistusvuotta ja suunnittelijaa yritin selvittää. Kuitenkaan en netin uumenista löytänyt mitään samanlaista. Osaatko kertoa tästä ihanuudesta mitään? Nahka oli paikoin kuivanut, mutta kunnon rasvauksella tuli melkein pakasta vedettyyn kuntoon.

    Vastaus:

    Askolla oli 1960-luvulla tuotannossa kaksi hyvin samantyyppistä olohuoneen kalustoa: Hansa ja Marlena. Kun Hansa-kaluston valmistus loppui syksyllä 1968, tuli Marlena markkinoille. Marlena-kalusto on vielä vuoden 1973 kuvastosta, mutta sen jälkeen sitä ei esitteistä enää löydy.

    Marlena-lepotuolissa mitoitusta on hieman muutettu, takaa katsottuna tuolit näyttävät hieman erilaisilta ja Hansan takajalat näyttäisivät olevan suorat, Marlenassa hieman viistot.

    Kummankaan kaluston suunnittelijaa ei tiedetä. Malli on ilmeisesti pohjoismaista perua, sillä Marlenan yhteydessä mainitaan, että kalusto edustaa ”varmaa pohjoismaista muotoilua.”

    Nojatuoli Hansa.
    Hansa-sohvakalusto Askon vuoden 1968 kuvastossa. Klikkaa kuva suuremmaksi.

    Nojatuoli Marlena.
    Marlena-sohvakalusto Askon vuoden 1969 kuvastossa. Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Lepotuoli Helvi.Lepotuoli Helvi.

    Kysymys:

    Haluaisimme tietää, onko tuoli Maija Heikinheimon valmistama? Onko se Askon tuotantoa? Milloin tuolia on valmistettu ja minkälaisia määriä? Haluaisimme verhoilla tuolin uudella kankaalla. Odotamme kiitollisina vastaustanne ja neuvoanne uudelleenverhoilun suhteen.

    Vastaus:

    Tuoli on tosiaan Maija Heikinheimon Asko Avonius Huonekalutehtaille suunnittelema lepotuli nro 227. Sitä on myyty kauppanimellä Helvi.
    Heikinheimo oli Askon palkkalistoilla vuosina 1932–35, joten tuoli on suunniteltu noina vuosina. Tuoli oli vuoden 1935 esitteessä.

    Lepotuoli Helvi.

    Mitä verhoilukankaaseen tulee, liitän tähän kuvan toisesta kalustosta, jossa on tyypillinen 1930-luvun ruudullinen verhoilu  ja lisäksi kuvan kokoelmissamme olevasta Rehtori –kalustosta, jossa on toisen tyyppinen, villasamettinen 1930-luvun verhoilu.

    Ruudullinen verhoilu.Lepotuoli Rehtori.

    Mikäli 1930-luvun verhoilun luonnetta halutaan jäljitellä, kuosin kontrastit voivat olla voi voimakkaitakin tai hillitympiä, mutta usein näissä verhoilukankaissa on käytössä värien tietynlainen liukuvuus. Värit olivat 1930-luvulla murrettuja, mustalla taitettuja, tyylikkään ”savuisia”. Jos sopivan kuosillisen kankaan löytyminen on työlästä, myös yksivärinen kangas käy. Kankaaksi soveltuu parhaiten laadukas villasekoite.

  • Nojatuoli Imatra.Nojatuoli Imatra.Nojatuoli Imatra.

    Kysymys:

    Asiakkaani toi kaksi kuvan mukaista tuolia verhoiltavakseni. Hänen tietojensa mukaan tuolit ovat lähtöisin laivasta ja laippajalan ruuvinreiät tukevat tätä käsitystä. Haluaisimme tietää tuolien suunnittelijan, jos se vain on selvitettävissä.

    Vastaus:

    Ikäväkseni en voi kertoa tuolin suunnittelijaa, sillä sitä emme ole arkistosta saaneet selville. Tuoli on tullut Askon tuotantoon vuonna 1970 ja tuoleilla on kalustettu samana vuonna valmistunutta Imatran kaupungintaloa. Tuolin tuotenumero on 08083 ja sitä on myyty kauppanimellä Imatra. Luultavasti nimi tulee juuri tuosta sisustushankkeesta. Se on ollut tuotannossa ainakin vuodet 1970-1975.

    Nojatuoli Imatra.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Nojatuoli Inkeri.Nojatuoli Inkeri.

    Kysymys:

    Olisin tiedustellut tämän Askon nojatuolin mallia ja valmistusvuotta.

    Vastaus:

    Kyseessä on nojatuoli ”Inkeri” (mallinumero 2492). Sen on suunnitellut Olli Borg vuonna 1964, jonka jälkeen se on otettu tuotantoon. Valmistus on päättynyt vuonna 1970.

    Tämän tyyppinen nojatuoli on aikanaan ollut ilmeisen muodikas, sillä Askolta löytyy mallista useita eri versioita. Tuolit näyttävät aluksi samanlaisilta, mutta tarkemmin tutkiessa huomaa, että tuoleissa on pieniä eroja. Myös muilta valmistajilta löytyy vastaavantyyppisiä tuoleja. Onneksi tuolissasi on tarra, niin voi varmuudella sanoa sen olevan Askon tuotantoa.

    Nojatuoli Inkeri.
    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Nojatuoli Koivutaru.Kysymys:
    Onko kuvan mukainen nojatuoli ASKO: n mallistoa (70-80 lukua)? Vain pehmusteosan takakulmassa pieni teksti ASKO.

    Vastaus:

    Tuoli on Esko Pajamiehen Askolle suunnittelema Koivutaru. Pajamies suunnitteli tuolia useita vuosia ja se esiteltiin Kööpenhaminan messuilla 1977. Se oli hyvin suosittu (ja kopioitu) tuote ja se oli Askolla tuotannossa 1990-luvulle.

    Koivutaru-sarjassa oli useammanlaisia tuoleja sekä pöytä.

    Nojatuoli Koivutaru. Nojatuoli Koivutaru.

  • Nojatuoli Kombinat.Kysymys:
    Osaatteko kertoa lisätietoja tästä Askon valmistamasta tuolista?

    Vastaus:

    Nojatuoli näyttäisi olevan Askon Kombinat-julkikalustesarjaan kuuluva. Sarja on vuodelta 1966, tosin siihen tehtiin myöhemmin jotain täydennyksiä/muutoksia. Sarjaan kuuluvan pöydän tiedetään olevan Askolla toimineen lahtelaisen suunnittelijan Aarne Metson käsialaa. Arkistosta ei löydy varmistusta sille, onko Metso suunnitellut koko sarjan vai onko mukana ollut myös Askon tuotekehitysryhmä.

    Nojatuoli Kombinat.

    Asko Export –tarra kertoo, että kalusto on kuulunut Askon vientimallistoon.

  • Nojatuoli Konferenssi.Kysymys:
    Voisinko saada tietoja vihreästä kangaspäällysteisestä nojatuolista, pohjassa on Askon vientitarra.

    Vastaus:

    Tuolisi on julkisen tilan tuoli nimeltään Konferenssi (mallinumero 8048). Löysin sen Askon 1970-luvun julkikalusteiden kuvastoista. Kuten Asko Export -tarra kertoo, niin tuoli oli tarkoitettu myös vientituotteeksi. Valitettavasti tarkempaa valmistusajankohtaa tai suunnittelijaa Konferenssi-tuolille en löytänyt. Tämän ajan kuvastoissa suunnittelijaa ei yleensä mainita.

    Nojatuoli Konferenssi.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Lepotuolit Koti ja Armi.Kysymys:
    Olen verhoilija ja minulla on kaksi tuolia, joiden luulen olevan Askon mallistoa. Kysyisin itseäni ja asiakkaita varten näitten tuolien nimiä ja valmistusvuotta.

    Vastaus:

    Tuolit ovat Asko Oy:n tuotantoa.  Punainen tuoli on lepotuoli nro 2407, Koti. Se on otettu Askolla tuotantoon 26.8.1950. Malli on Ruotsista Duxin tehtaalta, mutta suunnittelija ei ole tiedossa.

    Sininen tuoli on Askon tehtaan suunnitteluosaston oma malli nro 2402, jota on myyty kauppanimellä Armi. Sen on vuonna 1948 suunnitellut joko Ilmari Lappalainen tai Olavi Lieto, jotka molemmat olivat tuolloin Askolla töissä. Huonekalupiirustukseen on merkitty Olavi Liedon nimi, mutta valmistenumeroluettelossa, johon tuotantoon otettujen tuotetietoja on merkitty, on suunnittelijaksi kirjattu Ilmari Lappalainen.

  • Lepotuoli Marjaana.Lepotuoli Marjaana.

    Kysymys:

    Etsin tietoa näistä Askon valmistamista tuoleista.

    Vastaus:

    Tuoli on Askon lepotuoli nro 04039, Marjaana. Marjaanaa on myös korkeaselkäisenä lepotuolina, jonka tuotenumero on 04040.

    Askon leima. Tuolissa on ”vanha” leima. Tuoli on otettu tuotantoon 1970, mutta siinä on tarraleima, jota on käytetty ollut käytössä 1950-luvulla. 1966 jälkeen tuotteissa alettiin käyttää Askon a-tunnusleimaa. Näyttäisi siltä, että se on ollut tuotannossa vain pari vuotta, sillä vuoden 1973 mallistokuvastosta en sitä enää löytänyt.

    Muutamia hyvin samanlaisia tuoleja on ollut tuotannossa 1950-luvulta asti ja tämä lienee muunnos jostain aiemmasta, joten suunnittelijan nimeä ei ole mainittu, vaan se on suunniteltu Askon tuotekehitysryhmässä.

  • Nojatuoli Marjatta. Kysymys:
    Olisin kiinnostunut kyseisen tuolin historiasta. Mikä on valmistusvuosi, suunnittelija, malli ja onko harvinainen? Googlettamalla olen löytänyt mahdollisen suunnittelijan Olli Borgin, mutta en ole varma ja en löytänyt mallin nimeä. Pystyisittekö selvittämään asian?

    Vastaus:

    Tuolissasi on onneksi pieni metallinen Asko-kilpi, joka varmistaa sen Askon valmistamaksi. Mielestäni kyseessä on lepotuoli Marjatta (mallinumero 2461), jonka on suunnitellut Ilmari Lappalainen vuonna 1959. Marjatasta löytyy myös Ilmari Lappalaisen suunnittelema matalaselkäinen versio (nro 2462, vuodelta 1959) ja teräsputkijalkainen malli (nro 2454, vuodelta 1957).

    Tietoa valmistusmääristä ei löydy Askon arkistosta. Askon arkistosta ei myöskään suoraan näe sitä, milloin tuolin valmistus on lopetettu. Sen verran voi sanoa, että vuonna 1966 kun Askossa vaihdettiin huonekalujen mallinumerointia, niin Marjattaa ei enää löydy valmistettavien tuotteiden listalta.

    Nojatuoli Marjatta.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Tuoli Marketta.Kysymys:
    Minulla on kaksi, alun perin siniharmaalla kankaalla verhoiltua tuolia. Tuoleissa on Askon merkki. Mitä voitte kertoa tuoleista?

    Vastaus:

    Tuoli Askon on Marketta-nimellä myyty lepotuoli nro 2464. Malli on hyväksytty tuotantoon 9.12.1959 ja sitä on myyty vielä 1960-luvun alussa. Tuolin suunnittelija ei ole tiedossa, sillä arkistossa mainitaan, että se on ”tehtaan muunnos”. Se muistuttaa muodoltaan hyvin paljon Harry Bertoian kuuluisaa Diamond-tuolia.

    Nojatuoli Marketta.

    Oheinen, olohuoneen sisustuksesta kertova valokuva on aikanaan ilmestynyt sekä Askon julkaisemassa Asko-lehdessä (nro 1/1961) että Kaunis Koti -lehdessä (nro 2/1961). Mielenkiintoiseksi kuvan tekee se, että Asko-lehdessä tuolille ei ole mainittu suunnittelijaa, mutta Kaunis Koti -lehti ilmoittaa sen suunnittelijaksi Aulis Leinosen.

    Nojatuoli Marketta.Nojatuoli Marketta.

    Ihmetystä herättää, miksi juuri näin päin? Se tiedetään, että vuonna 1959, jolloin Marketta-tuoli on suunniteltu, Aulis Leinonen teki töitä Askolle ja on mahdollista, että Leinonen on kansainvälisten vaikutteiden pohjalta, ehkä pyydettynä, suunnitellut Askolle kyseisen tuolin, mutta varma tästä ei voi olla. Jos olisi mahdollista tutkia Aulis Leinosen tuotantoa tarkemmin olisi ehkä mahdollista löytää Marketta-tuolin rakenteesta seikkoja, jotka joko tukisivat tai kumoaisivat tämän oletuksen.

  • Nojatuoli Panu.Kysymys:
    Toimin verhoilijana ja olen aikaisemminkin saanut teiltä apua etsintöihini. Asiakkaan tuolista mieleeni tuli Askon tuotanto ja kyselenkin, onko tämä Mainion ja Kestin sekoitus? Toivoisin jälleen saavani suunnittelijan nimen ja vuosiluvun tietooni.

    Vastaus:

    Nojatuoli on nro 234 ”Panu”. Se esiintyy 1935 ja 1938 (oheinen kuva) Askon kuvastoissa, mistä sen voi päätellä olevan suunniteltu noihin aikoihin. Suunnittelija ei ole tiedossa. Verhoilu näyttäisi alkuperäiseltä!

    Nojatuoli Panu.

    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Nojatuoli Saana.Kysymys:
    Löysin tämän tuolin roskalavalta. Osaatteko sanoa, miltä ajalta se on ja mahdollisia muita tietoja?

    Vastaus:

    Tuoli on Pekka Rannikon Askolle vuonna 1971 suunnittelema Saana, nro 04147, joka tuli myyntiin toukokuussa 1972. Tuotantomäärät eivät ole tiedossa, mutta se näyttää olleen tuotannossa ainakin vuoteen 1976. Sarjassa on ollut myös kahden- ja kolmenistuttava sohva. Kalusteen runko on lakattua mäntyä.

    Nojatuoli Saana.Nojatuoli Saana.

    Lisätietoja kuvia klikkaamalla.

  • Nojatuoli Tammukka.Kysymys:
    Olisin kiinnostunut kuvissa olevan tuolin valmistusvuodesta ja suunnittelijasta. Tuoli näyttää teak tuolilta ja siinä on alkuperäinen verhoilu. Lisäksi onko tuolilla joku valmistusnimi, koska tuoli on numeroitu.

    Vastaus:

    Tuolisi on Aulis Leinosen sohvakalusto Tammukkaan (mallinumero 1416) kuuluva tuoli. Asko otti kaluston mallistoon vuonna 1960. Sarjan alapuolelle lyöty kolminumeroinen numerosarja (Nro 286) ei ole minulle tuttu, sillä tähän aikaan huonekalujen mallinumerot olivat Askolla nelinumeroisia.

    Nojatuoli Tammukka.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.